Wabi sabi hoe??

Als je denkt aan Japan, denk je aan  perfectie, strikte gewoontes en uiterste precisie. Toch?
Laatste stuitte we op een stroming die daar haaks op staat. Een filosofie welke wij bij Roest zo over hadden kunnen nemen! Ooit gehoord van Wabi Sabi? Vast niet! Maar het legt EXACT uit waarom wij van Roest zo houden van oud, imperfectie en vergankelijkheid.

Wat houdt dit Wabi Sabi dan in? Een paar voorbeelden. Ben jij vooral gek op de herfst, wanneer de bladeren breun/geel/rood kleuren? Dan ben jij een Wabi sabi liefhebber. De lente daarentegen is juist niét Wabi Sabi. Verkies jij liever die oude vaas van grootmoeder boven die glanzend gepolijste designvaas? Ook dan ben je een Wabi Sabi fan!
Is jouw tuin strak gemillimeterd tussen perfect aangelegde borders? Helaas, geen Wabi Sabi. De ruige tuin met verwilderde oude struiken, oude bloempotten en met hier en daar slakken en kevers… weer wel.

Wabisabi tuin 2Wabisabi tuin

Wabi sabi staat dus niét voor het majestueuze en het overweldigende, maar wél voor het kleine, het verborgene, het weifelende en vergankelijke

Die kenmerken zoeken wij dan ook terug in onze producten. We zoeken dus oude verweerde tafels, gebruikte vazen, knoestige kisten en verroeste kastjes!
Deze oude meubels zijn uniek en mooi door hun onvolmaaktheid. Ze stralen iets uit, ze hebben betekenis.

Wil je er nog iets dieper induiken? Lees dan verder

De website Sochicken (overigens leuke aanrader) schrijft het volgende erover:

Wabi Sabi brengt je in aanraking met de schoonheid van het vergankelijke en onvolmaakte. Het gaat om het waarderen van het moment waardoor je als vanzelf in het moment gaat leven. In een eerder geplaatst artikel, Mindfulness met een Dieselbroek, schreef Sochicken dat er momenten zijn dat je in het nu leeft, maar je hier niet bewust van bent.

Denk aan wanneer een kopje uit de handen van een collega glipt en je als het ware door het moment wordt gegrepen. Vaak maakt een dergelijk moment een ondeugende lach los. Kan hij het kopje nog opvangen of zal het in scherven neervallen? Deze gedachten gaan in luttele seconden door je heen.

En, jawel, het valt in scherven neer. Dit is de pracht van het moment waar Wabi Sabi het over heeft. Jouw aandacht wordt naar een moment getrokken, omdat het in dit voorbeeld ‘grappig’ was. Het creёert een moment van saamhorigheid en wellicht kan je collega dankbaar gebruik maken van jouw behulpzaamheid bij het oprapen van de scherven. Hoewel alles vergankelijk is, zit de schoonheid in de waardering van onder andere deze belangrijke normen en waarden; saamhorigheid en behulpzaamheid.

Wat is Wabi?

Wabi staat voor eenvoud, onbevangenheid en rust. Het is een verlangen naar eenzaamheid en naar oprechtheid. Eenzaamheid kun je hier lezen als momenten van bezinning in plaats van dat je altijd vlucht voor jezelf en jouw eigen wensen door je onder de mensen te begeven. Het staat voor een leven waarbij jouw geluk niet afhangt van de hoeveelheid materiёle zaken die je naar je toetrekt. De tip is om alleen datgeen naar je toe te trekken wat je daadwerkelijk nodig hebt.

Wat is Sabi?

Sabi is de acceptatie dat niets hetzelfde blijft en dat altijd alles verandert en zijn einde vindt. Nostalgie komt ook erg in de buurt van Sabi. Het gevoel dat je overvalt als je aan je jeugd of een verloren liefde denkt, of aan momenten in je leven waarop je gelukkig was en die nu tot het verleden behoren. Sabi betekent dat je je niet verzet tegen verandering, maar dat als een natuurlijk onderdeel van het leven accepteert.

Wabi Sabi in mijn leven

Neem in jouw directe omgeving eens de tijd om Wabi Sabi momenten op te merken. Je hoeft niet ver te reizen om schoonheid te vinden in het een eenvoudige en onvolmaakte. Wabi Sabi momenten ontroeren ons door hun directe aanwezigheid in het hier en nu. Ze dragen geen kwaliteitskenmerken en steken ook niet boven het maaiveld uit. Ze zijn niet Wabi Sabi gemaakt, maar zo geworden.

Materiële kenmerken:
Wabi sabi voorwerpen bevatten vaak sporen van natuurlijke processen; de invloed van zon, regen, hitte, kou en dagelijks gebruik worden zichtbaar in o.a. verkleuring, roest, deukjes en krasjes. Verder zijn ze aards; rijk in textuur en vervaardigd van natuurlijke materialen. Ze hebben meestal onregelmatige of asymmetrische vormen en worden altijd gekenmerkt door eenvoud en subtiliteit.

Op zoek naar Wabi Sabi?
1. Kijk eens rustig om je heen.
2. Kijk eens naar jezelf. Waar schuilt jouw uniciteit?
3. Loop een blokje om en zoek de 10 imperfecties.
4. Ga naar het park of het bos.
5. Bekijk het interieur van een echte bruine kroeg (mijn persoonlijke favoriet is café De Pels, Huidenstraat 25 Amsterdam).
6. Bekwaam je in de theeceremonie (www.urasenke.nl).
7. Ga ergens in de stad op een bankje zitten en observeer het leven in zijn grootsheid en in zijn rijke details.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *