Industriële hanglamp? 5 nuttig tips!

Het is één van de leukste nieuwe aankopen voor het nieuwe huis; de hanglamp boven tafel.
Het is dé eyecatcher in huis en mag(met!) gewoon een tof ding zijn. Dus je gaat op zoek naar inspirerende website, kijkt op Pinterest, leest de VT wonen. En na al die mooie foto’s ben je er dan uit: ik wil zo’n oude industriële hanglamp!  Alleen…. ehm huh? moet je die lampen ombouwen? zijn ze niet te zwaar voor mijn plafond? Geeft het wel een beetje fatsoenlijk licht?  Geen zorgen we geven je de 5 belangrijkste tips voor het uitzoeken van de juiste lamp!

1. Industriële hanglampen zijn zwaar! Een feit. Zo’n hanglamp weegt doorgaans 5 tot 15 kg. De kleinere varianten altijd nog rond de 5 kg. Bedenk dit voordat je jouw droomlamp hebt gevonden. We hebben mensen nogal eens moeten teleurstellen; een lamp van 10-15 kg kan écht niet aan een gipsplafond.

2. Ombouwen? Oude fabriekslampen zijn gemaakt om veel licht te geven. Daarvoor wordt een andere techniek gebruikt als de lampen bij jouw thuis. Natuurlijk kun je de oude fitting/lamp erin laten zitten…. alleen kom je dan wel in een kas te wonen waar de aardbeien in de winter nog zouden groeien… niet doen dus! Roestwonen bouwt de lampen in principe allemaal voor je om naar de standaard E27 schroeffitting. Hier kun je vervolgens zelf een LED, Halogeen of Spaarlamp in stoppen. Wil je het zelf doen? Dan kan dat ook, dan geven we je een korting op de lamp!

3. Te groot/te klein! Hoe groot moet de lamp nu zijn? Daar blijkt een makkelijke rekensom voor te zijn.
De lamp moet niet breder zijn als de tafel, maar optimaal is 66% van de breedte. Dus boven een tafel van 90 cm breed zou je een lamp van ongeveer 60 cm moeten ophangen. Doe je dit een stuk kleiner, dan krijg je nooit de tafel volledig verlicht(of moet je de lamp zo hoog ophangen dat je altijd weer recht in de lichtbron kijkt). Doe je dit een stuk groter? Dan heb je altijd ‘gedoe’ dat je in de lamp kijkt. Liever een klein lampje? dat kan wel, maar zoek er dan eentje uit die rondom licht geeft; bijv deze .

Kooilamp

4. Het licht? Voor voldoende licht kon je in het verleden gewoon een halogeen of gloeilamp kopen met tenminste 60 watt verlichting. Tegenwoordig met de komst van LED heeft dit weinig zin. Een LED lamp van 60 Watt is in huis haast stadionverlichting. Nee, je moet letten op het aan lumen, dat is eigenlijk de hoeveelheid licht die uit de lamp komt. Uit onderstaande tabel kun je afleiden wat je nodig hebt. Wij adviseren je een lamp met een lichtopbrengst van ergens rond de 800 lumen

tabel_gloeilamp

5. Hoe hoog hang je hem op? Dit is de makkelijkste tip van allemaal. Een hanglamp hang je ongeveer 60/70 cm boven de tafel op. Als je een erg grote tafel hebt (en een hoog plafond!) dan kun je hier van afwijken.

Fabriekslampen

 

Onze industriële hanglampen zien? Klik hier >>

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *