Een oude buizenradio op zolder? 3 tips

We hebben inmiddels een leuke voorraad oude radio’s staan. Deze zijn met zorg uitgezocht, gerepareerd en getest.
Zodoende werken onze exemplaren weer als vanouds 🙂
Nu zijn er een hoop mensen die zelf zo’n oude buizenradio hebben staan. Soms werken die nog, vaak niet meer. De grote vraag is altijd; hoe wordt mijn apparaat ook weer bruikbaar? Daarvoor hebben wij 3 belangrijke tips voor je:

1) Sluit je radio niet -zomaar- aan! 
Dit klinkt gek, maar dit is verreweg de belangrijkste tip. Sluit je een radio tóch aan dan is er een risico dat je de radio ‘total loss’ maakt. Belangrijke buizen kunnen doorbranden, die zo kostbaar zijn dat repareren erg duur wordt. Daarnaast zijn er altijd kapotte onderdelen en bestaat er een veel gevaarlijker risico op kortsluiting.
Laat de radio in plaats daarvan doorlichten en nakijken. Dit kan bij ons al voor € 25,- (deze kosten worden later van de reparatie afgetrokken). En misschien zijn er hobbyisten/kenners zijn die dit kosteloos voor je willen doen

2) Heb eerbied voor de oude techniek.
Een oude radio is eigenlijk versterker. Dit betekend dat je er vrij gemakkelijk apparaten op aan kunt sluiten. Een cd speler, mp3 of telefoon is met de juiste kabel gemakkelijk te koppelen. Wat ons betreft hoef je dus niet allerlei kastjes, bluetooth ed, aan te sluiten. Nee, gebruik gewoon de oude, solide, techniek van de buizen!

3) Weeg de kosten af
Een apparaat van 50/60 jaar oud heeft net als een oude auto veel versleten onderdelen. Deze zijn stuk voor stuk te vervangen. Echter… om de radio weer als compleet nieuw te laten werken zou je vrijwel alles moeten vervangen.
Dit is voor de meeste onder ons te kostbaar (dit loopt in de honderden euro’s).

Als alternatief vervangen wij alleen de onderdelen die niet goed genoeg meer zijn. Daarmee bedoelen we dus alles dat in matige en slechte staat is. Onderdelen die nog in orde zijn laten we zitten. Zodoende kunnen we repareren voor relatief lage prijzen. Met deze reparatie werkt de radio weer goed en zal het voorlopig doen.
We geven dan ook een half jaar garantie op onze gerepareerde radio’s.

Een laatste alternatief is de radio puur werkend krijgen. Alleen defecte onderdelen worden vervangen. De radio zal dus weer aangaan en naar behoren werken. Mogelijk houdt het apparaat het zo nog maanden uit. Echter zullen dit nooit jaren zijn.  Het resultaat is een goedkope radio die op het eerste gezicht goed werkt. Uiteraard is dit slechts schijn en raden wij dit type reparatie af!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *